PETUA & TIPS SIHAT SISTEM METABOLISMA

10 CARA MENCEGAH KENCING MANIS

Assalamulaikum,

Dalam entry sebelum ni bunda ada kongsikan mengenai  simptom penyakit kencing manis . Hari ini bunda ingin kongsikan cara mencegah kencing manis supaya kita dapat hindari badan daripada terkena penyakit ini . Jika anda tidak mengawal gejala atau tanda awal penyakit ini, ianya boleh menjadi tidak terkawal dan boleh menyebabkan kebutaan, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung dan lain-lain penyakit serius .

Sebelum seseorang dikesan menghidap penyakit diabetes atau kencing manis, dia akan melalui fasa dimana paras gula darah tinggi tetapi tidak cukup tinggi untuk dikategorikan sebagai diabetis . Ia dikenali sebagai pra-diabetis . Walaupun ada faktor-faktor tertentu yang tidak boleh diubah seperti genetik, usia dan gaya hidup masa lalu, tetapi anda masih mempunyai peluang untuk mengurangkan risiko kencing manis . Berikut antara 13 cara yang boleh membantu anda mengurangkan risiko kencing manis .

Kurangkan Gula Dan Karbohidrat Dari Diet Anda

Pemilihan makanan yang manis dan berkarbohidrat boleh meningkatkan risiko individu untuk menghidap penyakit kencing manis . Badan anda akan memecahkan makanan ini dengan cepat menjadi molekul gula yang kecil, yang kemudiannya diserap terus ke dalam saluran darah anda . Peningkatan gula dalam darah akan merangsang pankreas anda untuk menghasilkan insulin, hormon yang membantu gula keluar dari saluran darah dan ke dalam sel badan anda .

Bagi orang yang mempunyai pradiabetes, sel-sel badan mereka mempunyai ketahanan terhadap tindakbalas insulin . Jadi, gula tetap tinggi dalam darah . Untuk mengimbangi, pankreas haruslah menghasilkan lebih banyak insulin supaya gula darah yang dibawa ke tahap yang sihat . Dari masa ke masa, ini boleh membawa kepada kadar gula darah dan tahap insulin yang lebih tinggi sehingga keadaan akhirnya berubah menjadi kencing manis jenis II .

Banyak kajian menunjukkan hubungan antara penggunaan gula yang kerap dengan risiko kencing manis . Lebih-lebih lagi, menggantikannya dengan makanan yang kurang berpengaruh terhadap gula darah dapat membantu mengurangkan risiko anda . Analisis terperinci daripada 37 kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai pengambilan karbohidrat paling cepat mencerna adalah 40% lebih kemungkinan menghidap kencing manis berbanding yang mempunyai pengambilan gula terendah .

Oleh itu, pemakanan yang tinggi karbohidrat yang halus dan gula akan meningkatkan kadar gula darah dan insulin yang mungkin akan menyebabkan kencing manis dari masa ke masa . Elakkan pengambilan makanan seperti ini boleh membantu mengurangkan risiko kencing manis anda .

Makan Diet Serat Tinggi

Dapatkan banyak serat bermanfaat untuk kesihatan usus dan pengurusan berat badan . Kajian terhadap individu gemuk, tua dan pradiabetis telah menunjukkan bahawa ia membantu mengekalkan kadar gula darah dan insulin rendah . Serat boleh dibahagikan kepada dua kategori yang luas iaitu larut dan tidak larut . Serat larut menyerap air, sedangkan serat tidak larut tidak menyerap air .

Dalam saluran penghadaman, serat larut dan air membentuk gel yang melambatkan kadar di mana makanan diserap . Ini membawa peningkatan yang lebih perlahan dalam kadar gula darah . Walau bagaimanapun, serat yang tidak larut juga dikaitkan dengan pengurangan paras gula dalam darah dan risiko penurunan kencing manis, walaupun tepat tetapi bagaimana ia berfungsi tidak jelas .

Makanan tumbuhan yang paling tidak diproses mengandungi serat, walaupun ada yang lebih daripada yang lain . Mengambil sumber serat yang baik pada setiap hidangan boleh membantu menghindari rintangan dalam gula darah dan tahap insulin, yang boleh membantu mengurangkan risiko kencing manis .

Diet Rendah Karbohidrat

Mengikuti diet yang sangat rendah karbohidrat boleh membantu anda mengelakkan kencing manis . Walaupun terdapat beberapa cara makan yang menggalakkan penurunan berat badan tetapi pilihan diet yang sangat rendah karbohidrat sangat penting .

Dalam kajian selama 12 minggu, individu pradiabetes telah makan makanan rendah lemak atau rendah karbohidrat . Gula darah menurun sebanyak 12% dan insulin menurun sebanyak 50% dalam kumpulan karbohidrat rendah .

Di dalam kumpulan rendah lemak, gula darah hanya turun sebanyak 1% dan insulin menurun sebanyak 19% . Oleh itu, diet rendah karbohidrat mempunyai hasil yang lebih baik pada kedua-dua perbandingan .

Jika anda meminimumkan pengambilan karbohidrat anda, paras gula darah anda tidak akan meningkat selepas anda makan . Oleh itu, badan anda memerlukan pengurangan insulin bagi mengekalkan gula darah anda dalam tahap yang sihat . Lebih-lebih lagi, diet rendah karbohidrat atau ketogenik juga boleh mengurangkan gula darah puasa .

Dalam kajian lelaki gemuk dengan pradiabetes yang mengikuti diet ketogenic, purata gula darah puasa menurun dari 118 kepada 92 mg / dl, yang berada dalam jarak normal. Peserta juga kehilangan berat badan dan meningkatkan beberapa tanda kesihatan lain .

Makan Mengikut Sukatan Sesuai

Elakkan makan sebahagian besar makanan untuk mengurangkan risiko kencing manis, terutama jika anda berlebihan berat badan manakala makan dengan terlalu banyak makanan pada satu-satu masa telah terbukti menyebabkan gula darah dan tahap insulin yang lebih tinggi pada orang yang berisiko menghidap kencing manis . Sebaliknya,pengurangan saiz hidangan boleh membantu mencegah tindak balas jenis ini .

Kajian selama dua tahun terhadap lelaki pradiabetik mendapati bahawa mereka yang mengurangkan saizhidangan makanan dan mengamalkan gaya hidup dan diet yang sihat mempunyai 46% risiko lebih rendah untuk menderita kencing manis daripada lelaki yang tidak membuat perubahan gaya hidup .

Minum Air Kosong Sepanjang Hari

Air adalah minuman yang paling semula jadi yang boleh diminum . Tambahan lagi, sentiasa minum air kosong dapat membantu anda mengelakkan minuman yang tinggi gula, bahan pengawet dan bahan-bahan lain yang boleh membahayakan kesihatan dan merisikokan anda kepada penyakit kencing manis .

Minuman berkarbonat dapat meningkatan risiko kedua-dua jenis kencing manis II dan latent autoimmune diabetes of adults (LADA) . LADA adalah sejenis kencing manis jenis I yang berlaku pada orang berusia lebih 18 tahun .  Ianya tidak seperti gejala akut yang dilihat pada kencing manis jenis I pada zaman kanak-kanak . LADA berkembang secara perlahan-lahan . Ianya memerlukan lebih banyak rawatan kerana penyakit itu berlanjutan .

Satu kajian pemerhatian besar melihat risiko kencing manis terhadap 2,800 orang . Mereka yang menggunakan lebih daripada dua porsi minuman gula yang manis setiap hari mempunyai risiko peningkatan 99% untuk mengembangkan LADA dan peningkatan risiko 20% untuk meningkatkan risiko menghidapi kencing manis jenis II . 

Satu kajian selama 24 minggu menunjukkan bahawa orang dewasa yang berlebihan berat badan yang menggantikan soda makanan dengan air sambil mengikuti program penurunan berat badan mengalami penurunan rintangan insulin dan penurunan gula darah dan tahap insulin .

Bersenam Dengan Konsisten

Melakukan aktiviti fizikal dan senaman secara berkala boleh membantu mencegah kencing manis . Senaman dapat meningkatkan sensitiviti terhadap sel anda . Oleh itu, apabila anda bersenam, insulin kurang diperlukan untuk mengekalkan tahap gula dalam darah anda .

Satu kajian pada penghidap pradiabetes mendapati bahawa latihan intensiti sederhana akan meningkatkan sensitiviti insulin sebanyak 51% dan senaman intensiti yang tinggi meningkat sebanyak 85% . Walau bagaimanapun, kesan ini hanya berlaku pada hari senaman . Banyak jenis aktiviti fizikal telah diperkenalkan untuk mengurangkan ketahanan insulin dan gula darah pada orang dewasa yang berlebihan berat badan, obes dan pradiabetis. Ini termasuklah senaman aerobik, latihan jarak intensiti tinggi dan latihan kekuatan .

Bersenam lebih kerap membawa kepada peningkatan dalam tindak balas dan fungsi insulin . Satu kajian terhadap orang yang berisiko kencing manis mendapati bahawa membakar lebih daripada 2,000 kalori mingguan melalui senaman diperlukan bagi mencapai manfaat ini . 

Pilih aktiviti fizikal yang anda nikmati dan boleh lakukan dengan kerap bagi menghindari masalah kesalahan dalam jangka masa yang panjang . Melakukan aktiviti fizikal secara teratur dapat meningkatkan rembesan insulin dan sensitiviti yang dapat membantu mencegah perkembangan pradiabetes menjadi kencing manis .

Sentiasa Kekal Aktif

Jika anda tidak melakukan aktiviti fizikal dan anda duduk sepanjang hari anda tanpa melakukan sebarang aktiviti, maka anda menjalani gaya hidup yang tidak aktif .

Kajian-kajian pemantauan telah menunjukkan hubungan yang konsisten antara tingkah laku tidak aktif dan risiko kencing manis . Satu kajian yang besar daripada 47 kajian mendapati bahawa orang yang menghabiskan jumlah masa yang paling banyak dalam sehari yang terlibat dalam tingkah laku tidak aktif mempunyai peningkatan risiko 91% daripada peningkatan kencing manis .

Tetapkan matlamat yang realistik dan boleh dicapai, seperti berdiri semasa bercakap di telefon atau mengambil tangga dan bukannya lif . Dengan melakukan tindakan mudah, cara ini dapat mengekalkan stamina dan kesihatan dalam anda .

Berat Badan Ideal

Walaupun bukan semua orang yang mengalami kencing manis jenis II mempunyai masalah berat badan, tetapi ia tetap memberi ruang risiko kepada penghidap kencing manis . Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai pradiabetes yang cenderung untuk mempunyai berat badan yang berlebihan di bahagian tengah abdomen mereka dan di sekitar organ perut seperti hati . Ini dikenali sebagai lemak viscera l.

Walaupun kehilangan sedikit berat badan dapat membantu mengurangkan risiko ini, kajian menunjukkan bahawa semakin banyak kehilangan, semakin banyak manfaat yang akan anda alami .

Terdapat banyak pilihan yang sihat untuk mengurangkan berat badan, termasuk diet rendah karbohidrat dan diet vegetarian. Walau bagaimanapun, memilih cara makan yang boleh berkesan jangka panjang adalah kunci untuk membantu anda mengekalkan penurunan berat badan dan mendapatkan berat badan yang ideal . Satu kajian mendapati bahawa orang gemuk gula darah, kadar insulinnya menurun selepas berat badan turun . 

Berhenti Merokok

Merokok terbukti menyebabkan atau menyumbang kepada banyak masalah kesihatan yang serius termasuk penyakit jantung, emphysema dan kanser paru-paru, payu dara, prostat dan saluran pencernaan .

Terdapat juga penyelidikan yang menghubungkan merokok dan pendedahan asap rokok kepada kencing manis jenis II . Dalam analisis beberapa kajian berjumlah lebih sejuta orang, dengan merokok didapati meningkatkan risikokencing manis sebanyak 44% perokok dan 61% pada orang yang merokok lebih daripada 20 batang rokok setiap hari .

Satu kajian mendapati risiko kencing manis di kalangan perokok lelaki pertengahan umur selepas mereka berhenti . Selepas mereka berhenti lima tahun, risiko mereka telah menurun sebanyak 13% dan selepas 20 tahun mereka mempunyai risiko yang sama seperti orang yang tidak pernah merokok . Para penyelidik menyatakan bahawa walaupun ramai lelaki mendapati berat badan mereka selepas berhenti merokok dan kemudian, selepas beberapa tahun bebas rokok, risiko kencing manis mereka lebih rendah daripada jika mereka terus merokok . Merokok sangat dikaitkan dengan risiko kencing manis, terutamanya kepada perokok tegar . 

Pengambilan Herba Asli

Pengambilan herba-herba asli sangat membantu dalam melawan risiko penyakit kencing manis . Anda boleh mencuba rawatan tradisional yang telah lama diamalkan dalam rawatan ayurveda yang terbukti berkesan sejak dahulu lagi .

Pemilihan herba juga sangat penting . Cari herba yang dapat mengurangkan paras gula darah dalam badan kita . Anda boleh rujuk entry ini tentang jenis herba yang sesuai bagi penghidap kencing manis .

 

 


Untuk mendapatkan manfaat penuh dari Produk Shaklee, pastikan anda mendapatkannya dari kami kerana dengan pengetahuan produk yang diperolehi dan pengalaman selama 20 tahun dengan bimbingan oleh doktor berpengalaman dan pakar nutrisi menjadikan kami berbeza berbanding Pengedar Shaklee lain .

Anda boleh mendapatkannya dengan lebih berbaloi dan diiringi consultation exclusive dari pakar nutrisi Shaklee dengan mendaftar sebagai Ahli Shaklee . Daftar Ahli Shaklee untuk mendaftar dan membeli Produk Shaklee pada harga ahli yang sangat menjimatkan .

Dapatkan dari Pengedar Shaklee #SuperStarzFamily bagi memastikan anda mendapatkan Produk Shaklee anda dari Pengedar Shaklee yang benar-benar terlatih secara professional .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *