SISTEM PERNAFASAN

BAHAYA PENYAKIT TONSIL

Assalamualaikum,

Gejala biasa seperti sakit tekak ketika demam tidak boleh dpandang enteng . Ramai yang menganggap itu hanyalah gejala biasa yang dihidapi oleh orang dewasa mahupun kanak-kanak. Tetapi jangan dilupa ianya juga antara simptom biasa penyakit tonsil . Bahaya penyakit tonsil jika dibiarkan akan menjadi semakin parah dan mengganggu pesakit disebabkan kesakitan ketika menelan makanan .

Kesukaran menelan makanan disebabkan tonsil membengkak akibat jangkitan kuman, ianya juga dikenali sebagai “Tonsillitis” .

Apa itu Tonsil ?

Jangkitan Tonsil
Jangkitan Tonsil

Tonsil terletak di belakang tekak . Ianya merupakan bonjolan di tepi kiri dan kanan anak tekak . Ianya adalah komponen tisu limfa yang merupakan sebahagian daripada sistem imun . Bonjolan ini merupakan salah satu sistem pertahanan badan daripada serangan kuman .

Secara umumnya, semua orang mempunyai empat set tonsil, tetapi apabila ianya dirujuk sebagai “tonsil”, ianya bermaksud “palatine tonsil” . Palatine Tonsil adalah satu-satunya tonsil yang dapat dilihat dalam keadaan biasa .

Tonsil berperanan sebagai sistem pertahanan badan daripada serangan kuman, tetapi ia hanya berfungsi pada tahun pertama kelahiran . Selepas tahap tersebut, tonsil tidak lagi berfungsi dan sistem imuniti badan akan diambil alih oleh kelenjar limfa yang lain .

Bagaimanapun kebanyakan kanak-kanak mempunyai tonsil yang lebih besar berbanding orang dewasa kerana tubuh baru mengenali kuman dan bakteria . Pada saat akil baligh, tonsil membesar dengan perlahan-lahan ianya mengecut . Tonsil merupakan garis pertahanan pertama tubuh terhadap bakteria, virus, dan organisme lain yang menyebabkan penyakit .

Sel-sel khusus di permukaan tonsil akan memberi amaran kepada sel B dan sel T dalam sistem imun untuk melancarkan pertahanan imun . Tonsils juga menghasilkan sel T .

Bagaimana Tonsil Berlaku ?

Tonsilitis biasanya virus, tetapi ianya boleh menjadi bakteria . Jika ia disebabkan oleh bakteria yang tergolong dalam kumpulan A Streptococcus, ianya dirujuk sebagai Strep Throat .

Strep Throat

Sama ada virus atau bakteria, tonsilitis boleh menular dan menyebar dari seorang ke seorang . Walau bagaimanapun, jika keadaan itu disebabkan oleh penyakit kedua, seperti sinusitis atau demam, ia tidak mungkin berjangkit .

Jangkitan Tonsil Pada Kanak-Kanak Boleh Membahayakan Kesihatan
Jangkitan Tonsil Pada Kanak-Kanak Boleh Membahayakan Kesihatan

Lazimnya, tonsillitis dikalangan kanak-kanak lebih membimbangkan dan boleh membahayakan nyawa . Apabila kanak-kanak dirujuk ke doktor untuk mendapatkan rawatan, doktor akan memeriksa tonsilnya dahulu sama ada membengkak atau tidak . Sekiranya membengkak, doktor akan mengenalpasti adakah itu jangkitan kuman virus atau bakteria kerana sekiranya ianya disebabkan bakteria, pesakit perlu berhati-hati kerana ianya boleh membahayakan nyawa .

Tonsil Virus Atau Bakteria ?

Sekiranya ianya hanya jangkitan virus, tonsilitis boleh pulih sendiri kerana pesakit hanya akan mengalami bersin, hidung tersumbat, selesema dan juga batuk . Bagaimanapun, antibiotik diperlukan bagi mempercepatkan proses penyembuhan . Majoritinya, sama ada diberi ubat atau tidak, tonsil akan pulih sepenuhnya dari tonsillitis dalam masa beberapa hari . Kebanyakan gejala ini mengambil masa 7-10 hari .

Sekiranya masalah tonsil membengkak berulang empat atau lima kali setahun, pesakit dinasihatkan untuk menjalani pembedahan membuang tonsil .

Ini kerana, apabila sampai tahap kritikal masalah itu boleh mengganggu sistem pernafasan selain membawa jangkitan ke organ dalaman lain seperti jantung dan buah pinggang .

Bagi yang mengganggu sistem pernafasan, ini dapat dilihat apabila pesakit akan berdengkur sewaktu tidur selain mulutnya berbau .

Gejala Penyakit Tonsil

Kebiasaannya ramai orang mengalami gejala seperti di bawah ini . Tetapi, ramai antara kita mengabaikannya tanpa mendapatkan rawatan pakar .

Gejala Biasa

 • Sakit tekak dan sakit ketika menelan
 • Tonsil merah dan bengkak dengan bintik-bintik yang penuh nanah
 • Suhu tinggi
 • Sakit kepala
 • Kesukaran menelan
 • Sakit di telinga dan atau di leher
 • Keletihan
 • Kesukaran tidur
 • Batuk
 • Menggigil
 • Kelenjar limfa bengkak

Gejala Jarang

 • Keletihan
 • Sakit perut dan muntah
 • Mual
 • Lidah berbulu
 • Perubahan dalam bunyi suara
 • Nafas berbau
 • Kesukaran membuka mulut

Rawatan Tonsillitis

Untuk rawatan tonsillitis, doktor akan memulakan pemeriksaan am dan mengesan tempat tonsil membengkak . Selalunya wujud bintik-bintik putih .

Doktor juga boleh memeriksa bahagian luar tekak dengan kelenjar limfa yang diperbesar untuk melihat tanda-tanda  dan ruam yang kadang-kadang berlaku .

Doktor juga akan swab kawasan yang dijangkiti untuk pemeriksaan yang lebih lanjut di makmal bagi menentukan sama ada ianya berpunca daripada jangkitan virus atau bakteria .

Doktor juga boleh menjalankan kiraan sel darah lengkap . Ujian ini melibatkan pengambilan sejumlah kecil darah untuk menyiasat tahap tertentu jenis sel darah. Kerja darah ini boleh membantu menambah maklumat yang diambil dari swab . Dalam sesetengah kes, jika swab tidak dapat dilakukan, kiraan sel darah lengkap dapat membantu doktor menentukan rawatan yang terbaik .

Kita boleh menghindari bahaya penyakit tonsil dari peringkat awal lagi . Penjagaan dari awal sangat penting dalam menghalang pengumpulan kuman dan bakteria . Kawalan kebersihan dari rumah dan diri sendiri amat penting . Berjumpalah dengan doktor berdekatan anda bagi memastikan anda bebas dari serangan penyakit ini . Pastikan anda memeriksa kesihatan anak-anak anda .

 

 


Untuk mendapatkan manfaat penuh dari Produk Shaklee, pastikan anda mendapatkannya dari kami kerana dengan pengetahuan produk yang diperolehi dan pengalaman selama 20 tahun dengan bimbingan oleh doktor berpengalaman dan pakar nutrisi menjadikan kami berbeza berbanding Pengedar Shaklee lain .

Anda boleh mendapatkannya dengan lebih berbaloi dan diiringi consultation exclusive dari pakar nutrisi Shaklee dengan mendaftar sebagai Ahli Shaklee . Daftar Ahli Shaklee untuk mendaftar dan membeli Produk Shaklee pada harga ahli yang sangat menjimatkan.

Dapatkan dari Pengedar Shaklee #SuperStarzFamily bagi memastikan anda mendapatkan Produk Shaklee anda dari Pengedar Shaklee yang benar-benar terlatih secara professional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *